Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van kindermisbruik?

Het merendeel van de inwoners van Nederland begrijpt niet waarom je je eigen kind zou  mishandelen. Toch komt kindermisbruik in Nederland behoorlijk veel voor. En dat zonder dat veel mensen dit weten. Kindermisbruik wordt over het algemeen vaak verzwegen. Dit omdat zowel de misbruikers als de kinderen zich ervoor schamen. Het is echter wel belangrijk om er wat meer bekendheid aan te geven. Daarom behandelen we hieronder een aantal veelvoorkomende oorzaken van kindermisbruik.

Eigen jeugd

Het idee om je kind te mishandelen ontstaat niet van de ene op de andere dag. Er speelt vrijwel altijd een ‘probleem’ in mee. Zo zijn ouders die hun kind mishandelen vroeger zelf mogelijk ook mishandeld. Dit kan voor verschillende stoornissen in het karakter van een ouder zorgen. Het opvoeden van een kind wordt zo een stuk lastiger. Om hun eigen problemen wat te ‘verzachten’ besluiten sommigen hun eigen kind dan ook maar te misbruiken.

Depressie

Naast problemen uit de eigen jeugd kunnen ook problemen in het hedendaags leven leiden tot kindermisbruik. Een depressie is hier een goed voorbeeld van. Mensen met een depressie worstelen vaak met zichzelf. Hierdoor kan de interesse in hun eigen kind(eren) verloren gaan. Indien dit lange tijd aanhoudt, is er sprake van emotionele of geestelijke mishandeling.

Verwachtingspatroon

Ouders hebben altijd bepaalde verwachtingen van hun kind. Indien zij hier niet aan voldoen, ben je als ouder vast teleurgesteld. Sommige ouders zijn echter zo boos, dat zij overgaan tot mishandeling of misbruik van hun eigen kind. Dit gebeurt ook regelmatig bij kinderen met een handicap. Naast fysieke mishandeling kunnen ouders ook overgaan tot verwaarlozing van hun kind. En in het ergste geval zelfs seksueel misbruik.

Confronteer de ouders

Ken jij ouders die hun kind misbruiken? Dan wordt het de hoogste tijd om ze hiermee te confronteren. Doe dit niet thuis, want dan schepen ze je direct weer af. Neem ze bijvoorbeeld eens mee op een city trip naar Amsterdam. Kies hier een rustige activiteit en stel dan die prangende vraag. Maak bijvoorbeeld een grachtentour door Amsterdam. Kies in dat geval niet voor een te grote boot, want dan is het weer te druk. Je kunt ook een fietstocht maken. Een fiets huren in Amsterdam is namelijk een makkelijke opgave. Op deze manier haal jij de ouders weg uit hun vertrouwde omgeving. Dit maakt de kans groter dat ze jou hun kant van het verhaal vertellen.